Categorieën
Blogs

Trollen

Het fenomeen trollen op internet vind ik interessant. Iemand die daar veel over weet, Bram Alkema, leerde mij hoe een trollenfabriek werkt. Hij liet me een dag zelf achter de knoppen zitten in een simulatie van een trollenfabriek, om mij te laten ervaren hoe trollen werken. Dat was enorm leerzaam, omdat je ziet hoe een mogelijke tegenstander dit gebruikt om mensen en media te beïnvloeden. Maar het is ook interessant, omdat je leer inzien, hoe je het mechanisme juist voor positieve zaken zou kunnen gebruiken.

Mediabom

Terug naar de trollen. We leven voor ons gevoel in turbulente tijden, met elke dag wel weer een nieuwe mediabom. Ik moest er aan denken, toen ik een bericht op Nu.nl las over de bedreigingen naar BBB leider Van der Plas https://lnkd.in/ddUrZ_V3. Bedreigingen waar je misselijk van wordt.

Media

Maar het fascineert me ook hoe de media hier achteraanlopen, zonder zich te verdiepen hoe dit eigenlijk werkt. De media die vaak de brand verder aanwakkeren, zonder ons laten zien, hoe dit soort branden juist ontstaan. Ik dacht, laat ik er eens verder induiken en er van een afstand naar kijken.

Los van je politieke kleur, wat zijn de wapens die partijen links en rechts gebruiken, om de media in brand te zetten? En weet dat alle partijen die belang hebben bij dit soort mediabranden, hier waarschijnlijk gebruik van maken. Of ze nu voor of tegen iets zijn.

Trolaccount

In dit geval is er een bedreiging geuit via een afgeschermd twitteraccount met 0 volgers (!) en 1 volgend. Een account dat alle eigenschappen heeft van een trolaccount. Het trolbericht bevat volgens het screenshot gedeeld door van der Plas, een ernstige bedreiging aan haar adres. Tegen de boerenprotesten. Maar van wei komt dit en wat is zijn of haar belang om dit te doen? Is dit nu een tegenstander van Van der Plas die haar ernstig bedreigt? Of is het iemand die juist pro Van der Plas is, maar die ons wil doen geloven dat het juist van een tegenstander komt? Zeg het maar., het kan allebei namelijk. In de fysieke wereld komt een bedreiging vrijwel altijd van een tegenstander. Maar het principe van een trol biedt de mogelijkheid een tegenstander te zijn. Of juist te suggereren dat je een tegenstander bent, terwijl je dat in werkelijkheid niet bent, om zo verwarring te zaaien. 
internet trol

Belang

Met Yuri van Geest had ik het vorige week juist over de vraag die ik regelmatig stel bij wat ik zie in de media: “wie heeft er belang bij dat ik dit zie en welke richting wil de afzender mij opduwen”? Die vraag stel ik me inmiddels steeds vaker. Dat is niet een kwestie van wantrouwen, maar gewoon je gezonde verstand gebruiken wanneer je iets ziet, leest of hoort.

Hoe werkt dit?

Maar terug naar het bericht op Nu.nl. Ik mis bij de ophef over de verschrikkelijke bedreiging, ook vanuit de media de voorlichting aan mensen hoe dit werkt. De nuance, de context. Dat je met een anoniem twitteraccount met 0 volgers een virtuele bom kunt plaatsen. Een bom met invloed in de 2e kamer en alle grote media. Dit gaat dus niet over feit dat elke bedreiging er 1 teveel is. Het gaat ook niet over complotten. Dit gaat over hoe dit soort systemen werken. En hoe voor- en tegenstanders van zaken er belang bij hebben die virtuele bommen te plaatsen.

Scholing

Hoe dit werkt moet meer aandacht krijgen in de media. En moet meer aandacht krijgen op scholen aan jongeren, zodat ze snappen hoe we door ALLE partijen die daar belang bij hebben, beïnvloedt worden. En stel jezelf vaker de vraag, wie heeft er belang bij dat ik dit zie?

Het programma Pointer van KRO-NCRV maakte overigens een mooie video met uitleg over trollen en de invloed in de politiek, er zijn dus gelukkig wel media die zich verdiepen in dit fenomeen. Een aanrader deze video.https://pointer.kro-ncrv.nl/de-jacht-op-online-trollen