Categorieën
Blogs

Bosdag of heisessie organiseren?

Eens in de zoveel tijd gaan mensen op een bosdag of heisessie. Het is dan de bedoeling dat organisaties, teams, afdelingen, nieuwe (net gekozen) Ondernemingsraden of gereorganiseerde bedrijven met elkaar aan de slag gaan.

Image by skeeze from Pixabay

De redenen kunnen divers zijn. Men moet elkaar én elkaars kwaliteiten (beter) leren kennen, of men kent elkaar eigenlijk te goed en dat heeft ervoor gezorgd dat de irritaties de overhand hebben genomen.

Heisessie

Een heisessie of bosdag is vaak een andere, ongedwongen, manier om uit de dagelijkse routine en waan van de dag te komen. En een kans om elkaar buiten de werkomgeving te leren waarderen en erkennen. Vaak gaat een dergelijk teamuitje ook gepaard met diverse (buiten) opdrachten, zoals schapenhoeden of geiten aaien en als afsluiting een kookworkshop.

Bosdag een moetje

Voor de meeste managers is een heisessie of een bosdag dé manier om aan team building te doen. Maar aan de andere kant worden dergelijke sessies door de medewerkers als een moetje gezien, zeker als er ook nog overnacht gaat worden. 

Toch kan een heisessie of bosdag wel degelijk nuttig zijn, voor het hele team of de individuele collega. Zo krijg  je tips en trics  om beter te kunnen samenwerken. Of heb je de kans om gezamenlijk strategieën te bedenken en uit te voeren en onbekende talenten bij jezelf te ontwikkelen.

En ook kan een andere omgeving, dan die eeuwige vergaderzaal, je een nieuwe impuls en een andere kijk op zaken geven.

Covid-19 en de heisessie

Maar door Covid-19 kunnen bosdagen en heisessies niet of op sommige momenten slechts heel beperkt gehouden worden. En daarnaast, niet elke locatie kan meer grote groepen kwijt, waarbij ook de 1,5 meter gewaarborgd kan blijven. 

Alternatieve bosdag
Image by babylass from Pixabay

En om nu in bijvoorbeeld het najaar of de winter bij storm, regen of in de vrieskou, in de buitenlucht met elkaar aan de slag te gaan, is niet iets waarvoor iedereen meteen warmloopt.

Maar je manager, baas of leidinggevende wil toch echt met het team aan de slag gaan. Terwijl alle collega’s van de afdeling thuis achter de keukentafel of op zolderkamer aan werk zijn. 

Digitaal

Sinds afgelopen voorjaar is het online overleg en digitaal vergaderen in Nederland gemeen goed geworden. Sterker nog, de nut en noodzaak om in de auto te stappen, inclusief files, klinkt opeens niet zo heel aantrekkelijk meer. 

Oplossing: de heisessie of bosdag digitaal

De oplossing is eenvoudig, jullie gaan de heisessie of bosdag online volgen. 

Een online heisessie heeft een aantal voordelen; 

  1. Je hoeft niet heel vroeg in de auto of ov te stappen om op tijd bij de locatie aanwezig te zijn, waardoor je zonder stress aan de sessie kan beginnen.
  2. Iedereen gaat aan de slag in een vertrouwde omgeving, nl. thuis. Dit geeft een gevoel van rust en je kan ook genieten van je eigen gemaakte  kop koffie of thee. 
  3. Een online heisessie of bosdag duurt niet de hele dag, maar maximaal 2 uur. Zo blijft ook je normale werk niet liggen en creëer je geen achterstand.
  4. Mocht er gekozen worden voor een 2-daagse heisessie of bosdag, dan hoef je ook niet te overnachten. Je slaapt lekker in je eigen bed waardoor je weer uitgerust en fris de nieuwe dag tegemoet gaat.

Op deze manier kan de o zo saaie en verplichte heisessie of bosdag opeens heel anders ervaren worden.

Ben je nieuwsgierig geworden? Wij vertellen je graag de mogelijkheden van een online heisessie.