Categorieën
Blogs

Sorare en talentontwikkeling

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt” is een beroemde uitspraak van Johan Cruijff. Er is geen speld tussen te krijgen. En in de bijna 30 jaar dat ik me nu bezig hou met digitale ontwikkelingen, leer ik iedere keer weer het meest wanneer ik zelf met specifieke zaken aan de slag ga. En in dit geval wilde ik meer te weten komen over de wereld van de NFT’s (non-fungible tokens), de digitale eigendomscertificaten van digitale objecten. Maar ook inspiratie opdoen voor wat betreft de (on)mogelijkheden van “tokenizationvoor onze maatschappij.

Maar eerlijk gezegd hikte ik tegen de complexiteit aan. En het trok me op een of andere manier ook niet genoeg, om er echt mee aan de slag te gaan. Tot dat ik een tijd terug het voetbalspel Sorare ontdekte, dat gebruik maakt van de principes van NFT’s . En zo kon ik met plezier ervaring gaan opdoen en leren. En zie ik misschien zelfs wel mogelijkheden voor bijvoorbeeld de arbeidsmarkt en talentontwikkeling.

Sorare en talentontwikkeling

Ik deel hier dus graag mijn ervaringen met Sorare, een razend populair voetbalspel op basis van NFT’s gekoppeld aan kaarten van voetbalspelers, talenten die je kan scouten en kopen en verkopen en waar inmiddels heel veel geld in omgaat. En waar ik door geïnspireerd werd, omdat ik op zoek ben, of dit soort systemen een rol kunnen spelen v.w.b. stimuleren van talentontwikkeling en het aantrekken en behouden van talenten. Met als kanttekening, dat het rendement, de beloning vooral bij de talenten zelf terecht zou moeten komen. Maar ik weet nog niet precies hoe, maar ik wil graag mijn denkrichting delen. Om jullie, maar ook mezelf te inspireren. En om mijn gedachtes te toetsen. Wellicht heb en krijg je zelf ideeën, wanneer je mijn verhaal leest.

ACE met eigen cryptomunt medewerkers

Maar nog even een zijsprong. Ik las recent, dat Rogier IJzermans van Ace met een eigen cryptomunt komt, om medewerkers te laten participeren in hun bedrijf. Dat is wel een iets andere denkrichting dan de NFT’s van Sorare. Maar wel een interessante. Omdat ook de richting van Ace, een stimulans zou kunnen zijn voor organisaties voor wat betreft de tekorten op de arbeidsmarkt en investeren in talentontwikkeling. Ofwel, kunnen digitale ruilmiddelen en de blockchain een rol spelen, om de juiste mensen aan je te verbinden en ze verder te ontwikkelen? En laat nou precies dit laatste, een belangrijk onderdeel zijn van het voetbalspel van Sorare. Je moet de juiste spelers aan je team verbinden en naar gelang hun talentontwikkeling, wordt er waarde gecreëerd.

NFT

Ik zal eerst kort proberen uit te leggen wat een NFT, een Non-Fungible Token is. Het is een digitaal eigendomscertificaat dat verwijst naar een digitaal object. De registratie dat jij eigenaar bent van dat object, vindt plaats in een blockchain. Een openbare database, waarin je bijvoorbeeld ook kan zien wie eerder eigenaar was en tegen welke prijs.

Terug naar Sorare, het voetbalspel. Sorare is een Frans bedrijf dat het ecosysteem hiervoor heeft ontwikkeld. Overigens samen met een aantal anderen, maar dat is voor nu niet zo relevant. In het spel krijg en koop je kaarten van voetballers over heel de wereld. Kaarten worden meer of minder waard, afhankelijk van de prestaties en talentontwikkeling van die speler. En de eigendom van die kaarten wordt geregeld door een genoemde NFT.

Kostbare kaarten

Je krijgt bij de start een aantal gratis kaarten van spelers. Die kun je niet verhandelen, maar ze kunnen je wel een beloning opleveren. Een beloning in de vorm van cryptocurrency, of spelerskaarten die je weer wel kan verhandelen. Kaarten zijn er in oplages van 1000, 100, 10 en 1 stuks. Er zijn inmiddels kaarten die tienduizenden euro’s waard zijn op de markt, bijvoorbeeld Veerman van PSV, waarbij de unieke kaart bijna 100k opbrengt momenteel.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Maar een te verhandelen kaart koop je ook al voor minder dan een euro. Kaarten worden gekocht of verkocht via veiling of marktplaats of via een ruilsysteem. En via een blockchain (in dit geval Ethereum) wordt vastgelegd wie de nieuwe eigenaar is en tegen welke prijs. Ook is zichtbaar wie eerder de eigenaren waren en wat de waarde van de kaart op dat moment was. Zelf heb ik een aantal spelers gekocht, om mee te kunnen doen in competities. Ik doe dat met kleine bedragen, vooral om te leren van het mechanisme en om me te laten inspireren wat je er nog meer mee zou kunnen doen.

Scouten naar talent

Maar hoe weet je nu welke spelers je moet kopen? Rondom Sorare zijn om te helpen bij koop en verkoop, analysetools ontstaan, bv Soraredata, om goedkope en jonge talenten te scouten, die voor toekomst veel potentie hebben qua talentontwikkeling en die dus potentieel veel waard kunnen worden. Gaat een speler bv in werkelijkheid naar een betere club, dan stijgt ook de waarde van die kaart weer. Maar speelt hij daar niet of slecht, dan daalt de waarde. Ik kan er nog veel meer over vertellen, maar ik wil nu de brug maken naar de arbeidsmarkt.

Talentkaarten

Wat nu wanneer je, voor wie dat wil, van jezelf een soort van “Talentkaarten” zou kunnen uitbrengen. Kaarten die afhankelijk van jouw ontwikkeling en prestaties en talenten, meer waard kunnen worden. Waarde waar jij zelf van profiteert. Bijvoorbeeld omdat je een training gevolgd hebt of iets bijzonders hebt gepresteerd. Waarbij werkgevers dit soort kaarten ook kunnen kopen en verkopen. Misschien wel omdat ze een aandeel in jou willen hebben. Misschien om dat je er werkt, of omdat ze zich aan jou en je talenten willen verbinden. (In tegenstelling tot het idee van Ace, waarbij jij als medewerker een aandeel hebt in het bedrijf). Er zitten veel haken en ogen aan, veel positieve en negatieve zaken. Maar ik vind de gedachte prikkelend.

Dagstage

Ik maakte dit bruggetje naar Solare ook, omdat ik samen met Marco Derksen en Bas Boerman met Dagstage, een leven lang leren wil stimuleren via het lopen van een dagstage. En ik op zoek ben naar manieren om een leven lang leren aantrekkelijker te maken. En in dit geval zou bijvoorbeeld de waarde van jouw “Talentkaart”, ook stijgen na het volgen van een dagstage. Waardoor je ook weer aantrekkelijker wordt op de arbeidsmarkt. En die kaarten zijn dan ook zichtbaar voor mensen, net als op Sorare.

Volgende stap

Ik ben nu aan het nadenken over de mogelijkheden. Het rommelt in mijn hoofd, mijn gedachtes vliegen nog alle kanten op en ik zie veel mogelijkheden en tegelijk onmogelijkheden. Maar dat het prikkelt en jeugd, dat is voor mij een goed teken. Zie je ook mogelijkheden? Dan hoor ik het graag. Helemaal wanneer je werkzaam bent op het gebied van de arbeidsmarkt en talentontwikkeling. Wordt vervolgd, dat beloof ik.