Categorie├źn
Blogs

NFT en je CV

Hoe kunnen NFT’s (uitleg NFT vind je hier) je CV waardevoller maken? Dat is een vraag die me de laatste tijd bezighoudt. Afgelopen voorjaar maakte ik kennis met het NFT voetbalspel Sorare. Het spel draait om het elke week opstellen van voetbalspelers die je ter beschikking hebt *gekocht, gekregen of geruild), waarbij aan de hand van de werkelijke prestaties van die spelers, de bijbehorende talentkaarten meer of minder waard worden. Via een NFT’s ben je eigenaar van de betreffende talentkaart en kun je de kaarten zelfs verhandelen.


NFT

Ik vertelde een paar weken terug al, dat het voor mij afgelopen jaren een plezierige leerervaring was, om de wereld van NFT’s te leren kennen. En dankzij Sorare, krijg ik ook enorm veel inspiratie om te onderzoeken of NFT’s (uitleg vind je hier) en de blockchain, ook een rol zouden kunnen spelen op de arbeidsmarkt en een #levenlangleren. Ik gaf al aan dat ik mijn zoektocht naar mogelijkheden zou delen. En hierbij een update.

NFT CV

Terug naar de vraag die bij mij ontstond na het spelen van Sorare. Zou je een soort van NFT CV of Talentkaart kunnen ontwikkelen , die aan de hand van de investeringen in je eigen ontwikkeling (bijvoorbeeld een training), meer waarde krijgt? Bijvoorbeeld je bent actief op de arbeidsmarkt, loopt via Dagstage (dat ik samen met Bas Boerman en Marco Derksen verder aan ontwikkelen ben) een dagstage en jouw talentkaart stijgt in waarde, waarde die je weer kan besteden aan je eigen ontwikkeling. Of opgebouwde waarde die je kan verzilveren bij de salarisbesprekingen met je werkgever. Ander voorbeeld. Je bent gepensioneerde accountant, geeft les “omgaan met geld” aan gezinnen. Daarmee wordt jouw talentkaart meer waard, waarbij je die extra waarde weer kan verzilveren voor een cursus Spaans voor jezelf. Of je bent student wiskunde, geeft bijles aan kinderen waarvan de ouders dat niet kunnen betalen. Jouw kaart wordt door dat lesgeven meer waard, waarde waardoor je eigen kansen op de arbeidsmarkt stijgen, omdat je talentkaart een soort van dynamisch CV is.

Nu was een van de ontstane vragen voor mij in lijn van Sorare het voetbalspel. Zijn er al, in lijn met de voetbalkaarten, voorbeelden van talentenpaspoorten of “dynamische CV’s” in de vorm van NFT’s?
NFT Sorare Fellinger

Aandeel

Je zou dan namelijk kunnen kijken of organisaties of mensen, een soort van aandeel in jouw talentkaart kunnen nemen. Dus niet dat jij een aandeel hebt in het bedrijf waar je werkt. Maar juist andersom. Dat je als organisatie een aandeel neemt in mensen die je graag aan jouw organisatie zou willen verbinden. Omdat ze nu al voor je werken. Of omdat je in de toekomst met ze zou willen werken. Bijvoorbeeld een loodgieter, die investeert in zichzelf ogv nieuwe opleidingen.

CV met NFT op Opensea

Maar ik ben er inmiddels achter, er zijn nog nauwelijks CV’s, talentpaspoorten of wat ik zelf noem talentkaarten op basis van een NFT. En met zo’n NFT zouden juist bovenstaande voorbeelden gerealiseerd kunnen worden. Op de grootste NFT marktplaats ter wereld Opensea. kwam ik er na veel zoeken uiteindelijk een tegen. Maar het lijkt vooralsnog een soort van test.

Wordt vervolgd.