Categorieën
Blogs

Tegenspraak Hofnar

De hofnar was vroeger de enige die de koning de onverbloemde waarheid kon vertellen. Waar de rest van het hof richting schavot ging bij het tegenspreken van de koning. Was een hofnar de persoon die een tegengeluid moest brengen. Een slimme koning had juist een hofnar aan zijn zijde om tegenspraak te organiseren.

Er zijn prachtige anekdotes over die speciale “tegenspraak” positie van de hofnar. Zo bedreigde in 1623 de hertog van Buckingham de hofnar Archibald Armstrong met de dood. Waarop Archibald zei:  ‘Er is al menige hertog opgehangen voor zijn brutaliteit, maar nog nooit een nar voor zijn praatjes’.

De hofnar kon trouwens een man of een vrouw zijn. Het was een van de weinige beroepen in die tijd, waar beide geslachten vertegenwoordigd waren.

En een hofnar gaf niet alleen advies aan de koning zelf. Maar had ook de rol van wat we nu zouden noemen “influencer”. Hij of zij probeerde ook, in samenwerking met de koning, andere mensen te beïnvloeden. 

Maar waarom deel ik dit met jullie? Juri Hoedemakers (Drs. Hofnar) en Tim de Zeeuw zijn de oprichters van Het NarrenGilde en ontwikkelden de afgelopen jaren de DrsHofnar Methode. Als NarrenGilde maken zij gebruik met behulp van deze methodiek, om mensen in organisaties een spiegel voor te houden. En ook de waarheid te bewaken en op zoek te gaan naar de blinde vlekken.

Het mooie is, ze wilden zelf ook een spiegel hebben voor hun eigen blinde vlekken. En kwamen met het idee van een Raad van Reflectie voor hun eigen Het NarrenGilde. En nu komt het, ik ben een van de mensen die als het ware, de hofnar mag zijn voor de meesters van het Narrengilde zelf, Juri Hoedemakers (Drs. Hofnar) en Tim de Zeeuw. Ik doe dat niet alleen, we vormen met een groep van zes mensen, de Raad van Reflectie van het Narrengilde. Collega’s zijn Joke Moenis,
Jan HoekemaMarjolein KleinhuisMiriam De Baets en Ferdinand Griesdoorn

Wil je meer weten over het Het NarrenGilde, hun aanpak en bijvoorbeeld Het NarrenGilde Academy ? Ik vertel je graag, met de hulp van Juri en Tim, veel meer over de aanpak. En dank mannen, voor het vertrouwen. Ik verheug me op de samenwerking en zal graag mijn praatjes op jullie loslaten.