Categorieën
Blogs

Vergijzing is de grijze pest van de 21e eeuw

Ik verwonder me er al een tijd over. Vergrijzing wordt vrijwel altijd gezien als iets negatiefs. Het begrip vergrijzing duikt vrijwel altijd op in combinatie met een negatieve trend. Zijn er tekorten op de arbeidsmarkt? Vergrijzing wordt als een van de reden genoemd. Gaat het over duurder wordende zorg? Vergrijzing is een van de oorzaken. En zo kan ik nog wel even doorgaan.Vergrijzing is wat ik noem “de grijze pest” van de 21e eeuw.

Ik werd er weer aan herinnerd bij het aanvragen van mijn Stap budget. Een budget door de overheid ter beschikking gesteld, voor mijn gevoel in het kader van #eenlevenlangleren. Maar dat bleek toch even anders te liggen. Zelf mag ik er nog jarenlang van genieten. Maar toen ik laatst tegen een oudere vriend opmerkte dat hij nu hij AOW krijgt, zich mooi verder kan ontwikkelen dankzij het Stap budget, begreep ik dat dat absoluut niet de bedoeling is.  Bij het lezen van de kleine lettertjes van de voorwaarden begrepen we dat hij met 66 + helemaal niks mag aanvragen.

Op twitter stelde ik de vraag aan het UWV waarom dat eigenlijk zo is en ik kreeg onderstaande antwoord:

Wat fijn dat u meedenkt met onze ouderen. Het STAP-budget is bedoelt voor het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt. Als je AOW krijgt is het voorals nog niet de bedoeling om actief op de arbeidsmarkt te zijn. Laat staan de kansen te vergroten. 

vergrijzing

Ben ik nu de enige die dit antwoord verbijsterend vind? We hebben enorme tekorten op de arbeidsmarkt. En de groep mensen met enorm veel werk en levenservaring, de groep van boven de 66 jaar, daarvan wordt gezegd het is niet de bedoeling dat jullie actief zijn op de arbeidsmarkt en het is al helemaal niet de bedoeling dat jullie door middel van leren je kansen gaat vergroten. Een leven lang leren is dus iets waar de overheid toch echt andere ideeën bij heeft.

Dat deze groep er zelf anders over denkt, las ik in een artikel dat steeds meer gepensioneerden juist blijven werken. Dat kan financiële reden hebben, het leven wordt steeds duurder en partime blijven werken zorgt voor extra potje. Maar je sociale netwerk onderhouden of zelfs vergroten en je brein blijven trainen lijken me ook heel prettig voor de blijven werkende mens. En vergeet dan ook niet de besparing qua zorgkosten om vitaal en langer zelfstandig te blijven. En dat blijven werken is volgens mij iets dat op die leeftijd ook uitstekend samen kan gaan met een carrièreswitch. En daarvoor is dan weer een ontwikkelbudget heel nuttig en handig.

Door Diederik werd ik n.a.v. mijn conversatie met UWV ook gewezen op het boek van Stephen Covey “Leven in crescendo” met als ondertitel, “je belangrijkste bijdrage ligt nog voor je”. Over je beste leven leven, ongeacht je leven.Over de crescendo mentaliteit, altijd vooruit kijken en blijven groeien, juist wanneer je ouder wordt.

Overheid en media, stop met vergrijzing te zien als de grijze pest van de 21e eeuw. Wanneer we als Nederland juist de kansen zien die samengaan met de vergrijzing, dan hebben we zelf een kennisgebied te pakken waar de hele wereld baat bij kan hebben. Want we zijn niet het enige land in de wereld dat vergrijzing wegzet als ziekte. En politiek, zorg dat het stap budget ook beschikbaar komt voor mensen met AOW. Want een grote groep zo wegzetten, is helemaal fout.