Categorieën
Blogs

Creativiteit: wat kun je leren van één van de beste koks in de wereld

Ik kijk graag naar topcreatieven uit andere branches. De beste koks in de wereld, de beste dj’s in de wereld, muzikanten etc, wat kan ik van ze leren? We zijn vaak veel te veel geneigd te kijken wat er in onze eigen achtertuin gebeurt. We kijken vaak niet verder dan de groep gelijkgestemden. Zelf word ik vaak positief geprikkeld wanneer ik juist creatieve geesten uit een andere tuin aan het werk zie.

reneredzepinoma_on_Instagram_en_TweetDeck_en_Skype (bron: Instagram)

Ik moest er weer aan denken toen ik een interview las met René Redzepi. Hij is eigenaar van Noma uit Kopenhagen en wordt gezien als een van de beste koks in de wereld. Noma werd de afgelopen jaren regelmatig gekozen als beste restaurant op aarde. Zijn nieuwe boek, A Work in Progress, gaat voor mij niet zozeer over koken, maar vooral over creativiteit. “Hoe organiseer je creativiteit?” dat is de vraag die hij zichzelf ook stelde, toen hij als onderdeel van zijn boek, een jaar lang een dagboek bijhield. De “organiseervraag” kwam voort uit het feit dat hij de ene dag een stortvloed aan ideeën had en de volgende dag compleet droog stond. Herkenbaar voor veel mensen. Door na te denken over de organiseervraag probeert hij omstandigheden te creëren die leiden tot elke dag nieuwe ideeën. Geen garantie natuurlijk, maar je kunt de omstandigheden wel een handje helpen. Zelf heeft Redzepi het over 2 sleutels tot succes: Hard werken en speels blijven. Lars Ulrich, oprichter van Metallica schreef het voorwoord voor het boek en voegt er nog een 3e sleutel aan toe “Wees niet bang”

En oh ja, nog zo’n detail waar ik vrolijk van wordt van Redzepi. Op zijn site staan de oud medewerkers die voor hem gewerkt genoemd als Noma Alumni. Trots op zijn oude leerlingen, die nu voor zichzelf zijn begonnen. Je leerlingen die inmiddels voor zichzelf zijn begonnen niet zien als concurrenten, maar als ambassadeurs voor je gedachtegoed. Klinkt zo logisch, maar daar is wel lef voor nodig.

Meer info over A Work in Progress vind je op de site van de uitgever. Een echte aanrader, voor iedereen die zijn eigen creativiteit wil prikkelen en je krijgt er nog een aantal recepten bij ook. Want goed eten helpt bij mij in ieder geval mijn eigen creativiteit te stimuleren.